ANNA3 | Eléonor | Latijns concert voor scholen | Vrijdag 15 januari 2016 | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Vrijdag 15 Januari 2016
Eléonor
Lapsus Animae, een Latijns concert

ANNA3 | Eléonor | Latijns concert voor scholen | Vrijdag 15 januari 2016 | Sint-Anna-ten-Drieënkerk Antwerpen Linkeroever

Uitvoerders

Vlaamse groep Eléonor
Elly Aerden, zangeres
Luc Vanden Bosch, drummer
Lara Rosseel, bassiste
Florejan Verschueren, piano
Anne Niepold, accordeon
Ewoud Huygens, Arabische luit en percussie

Techniek

Jan-Kris Vinken, techniek
Wim Jansegers, projectie en vertaling

Eléonor brengt jeugd in beweging

Lapsus Animae, een concert met springlevende Latijnse poëzie

Op vrijdag 15 januari 2016 liep de Sint-Anna-ten-drieënkerk vol met jong volk. Vierhonderd leerlingen uit veertien Antwerpse scholen trotseerden de winterstormen om zich innerlijk te warmen aan… Latijnse poëzie. Titel van het programma was: Lapsus Animae. Verspreking van de ziel, betekent dat, en wanneer verspreekt de ziel zich?

Wanneer laat ze een woord ontsnappen dat niet bedoeld is, dat men (nog) niet wou uitspreken, dat beter niet gezegd wordt, dan wanneer ze door liefde is betoverd? Nu en vroeger hebben zielen daarmee geworsteld, ook in het Latijn. De Romein Catullus (eerste eeuw voor Christus…) was er zo een, en Sulpicia, en Tibullus.

In hun spoor zijn Latijnse liefdesgedichten geschreven, tot heden toe (Latijn is NIET dood…), en enkele van teksten golfden die vrijdagnamiddag door de kerk. Ze werden gezongen op hedendaagse, meeslepende, melancholische of bruisende melodieën, het werk van Elly Aerden, de muziek meeslepend vertolkte. Vijf gedreven muzikanten zorgden voor rijk gevarieerde begeleiding. Het eeuwenoude erfgoed, deze dierbare erfenis uit vervlogen tijden, openbaarde zich als levenskrachtig en modern.

Het concert werd georganiseerd door het Nederlands Klassiek Verbond, een vereniging die met allerlei initiatieven de belangstelling voor de Romeins-Griekse cultuur wil aanwakkeren. Met dit schoolconcert bieden zij ook een jongerenactiviteit aan. De vorige voorstellingen waren enthousiast onthaald door de leerlingen, en dat stimuleerde hen om het voor de zesde keer aan te bieden, deze keer op Linkeroever. Voor dit concert konden ze rekenen op de steun van de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen.

De aanwezige leerkrachten weten in elk geval wat hun te doen staat: als ze erin lukken het enthousiasme van hun leerlingen voor Elly en haar muzikanten over te brengen naar hun lessen, kunnen ze de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. De Vlaamse groep Eléonor bestaat uit zangeres Elly Aerden en enkele muzikanten. Luc Vanden Bosch is de drummer, Lara Rosseel de bassiste, Florejan Verschueren speelt piano, Anne Niepold accordeon en Ewoud Huygens hanteert de wondermooie Arabische luit (ud) en percussie. 

De prestatie van de musici werd uitstekend ondersteund door de geluidstechniek van Jan-Kris Vinken. De oren van het publiek werden verwend, en ook hun ogen kwamen niets tekort: Wim Jansegers projecteerde de Latijnse teksten met de vertaling, afgewisseld met mooie videoclips en sfeerbeelden. De rijke akoestiek van de kerkruimte en de kleurrijke glasramen vormden een warm decor voor deze mooie en indringende beleving. Ja, Eléonor had ze te pakken, die vierhonderd jonge mensen, en heeft hen misschien iets doen ervaren dat ze nog niet hadden vermoed: dat woorden in een eeuwenoude taal ook ons hart nog kunnen raken.

Marc 

 

Reacties van het Sint-Annacollege op het concert

In 2006 organiseerde het Nederlands Klassiek Verbond voor het eerst een jongerenactiviteit. Enkele leden van de vereniging hadden kennisgemaakt met het programma van de Vlaamse groep Eléonor en wilden dit graag aan hun leerlingen aanbieden. Door het concert te organiseren in naam van de vereniging werden de mogelijkheden uitgebreid. Zo bereikten we immers vele scholen. Het enthousiasme van de leerlingen stimuleerde ons om het nogmaals te organiseren en zo werd dit initiatief een traditie.

Onlangs, op vrijdag 15 januari 2016, hebben we dankzij de belangeloze steun van de Vereniging van Leerkrachten Oude Talen voor de zesde keer dit concert kunnen aanbieden. 

De Vlaamse groep Eléonor bestaat uit een zangeres Elly Aerden en enkele muzikanten. Luc Vanden Bosch is de drummer, Lara Rosseel de bassiste, Florejan Verschueren speelt piano, Anne Niepold accordeon en Ewoud Huygens hanteert de wondermooie Arabische luit (ud) en percussie. Jan-Kris Vinken zorgt voor de techniek en Wim Jansegers projecteert de Latijnse teksten met de vertaling. Er worden ook mooie videoclips getoond als sfeerbeelden. 

We zijn in de wolken over de vlotte samenwerking met de vzw Anna3. Voor Marc Tassier en Koen Meessens was geen inspanning te veel gevraagd. Weken en zelfs maanden vooraf waren ze steeds te bereiken voor advies en info. De avond voor de voorstelling stelden ze een videoscherm op en vanaf de middag was Marc paraat om de techniekers en muzikanten bij te staan. Een aangename eetkamer stond klaar voor ons, kleedkamers werden opengesteld, de kerk is enkele dagen bijna onze thuis geweest! Trouwens, de halfronde ruimte van de kerk en de kleurrijke glasramen vormden een warm decor voor het concert. 

We laten hier enkele leerlingen aan het woord … 

Vrijdag 15 januari gingen we naar een concert van Eléonor, een groep die Latijnse gedichten op muziek zet. Het hele evenement werd bijgewoond door ongeveer 400 leerlingen Latijn van verschillende Antwerpse scholen. Nadat we de teksten in de klas bekeken hadden, had ik een vrij slecht voorgevoel over het concert maar dat werd helemaal weggewerkt nadat het eerste lied begonnen was. Dit komt omdat alle liedjes, ondanks de oude tekst, op een heel indrukwekkende nieuwe en moderne muziek werden geplaatst en hierdoor was het twee en een half uur genieten. 
Het is heel indrukwekkend hoe ze die muziek zelf hebben gecomponeerd en de liedjes die ik het beste vond waren degene met welke we mee mochten zingen. Het was een heel erg leuke ervaring die zeker voor herhaling vatbaar is en zelfs mijn ouders, voor wie ik een cd heb gekocht, hebben een hele avond genoten van de muziek. (Vincent

Verschillende muziekgenres, een prachtige stem, een prachtige groep, een prachtig concert. Ik vond het concert gewoon super. Ik heb erg genoten van het concert. De zangeres, Elly Aerden, bracht het Latijn helemaal tot leven in de blauwe kerk. Het was véél leuker dan ik had verwacht. Ik had me voorbereid op dat soort muziek dat deed denken aan opera. Ik kwam daar aan en vanaf het eerste liedje moest ik al moeite doen om niet te dansen. En ik ging terug naar huis met de gedachte dat dit nooit de laatste keer zou zijn dat ik naar een van haar concerten zou gaan. 
Ik had nooit gedacht dat iemand het Latijn ooit zo tot leven kon brengen. De groep Eléonor bracht nu eens droevige, dan weer levendige muziek gecombineerd met projecties die zorgden voor de nodige sfeer. Het liedje 'Quis te furor, Neaera?' zal ik zeker en vast nooit vergeten, zoals ik vele liedjes niet snel zal vergeten. Het is een hele leuke ervaring om nog eens te herhalen en een heerlijke manier van ontspanning. (Christelle)

Vrijdag 15 februari heb ik een optreden bijgewoond van een Latijnse folk-rockband genaamd, Éléonor, met als leadzangeres Elly Aerden een ex-godsdienst leerkracht die opzoek ging naar Latijnse teksten over liefde , lijden en de belangrijke onderwerpen in het leven. Het optreden was werkelijk wáán-zinnig! Het was beter dan ik ooit had verwacht! Ik had niet verwacht dat het saai ging worden, maar ik was echt aangenaam verrast, er kwamen zoveel diverse genres aan bod, op een bepaald moment was letterlijk iedereen in de zaal mee met de band, ze wisten perfect hoe ze ons moesten opzwepen, en dat niet alleen met de muziek, maar ook de lyriek was verbazingwekkend goed gebruikt, met o.a. teksten van Catullus, romeinse schrijver, de teksten waren diepzinnig, ze gingen over alles, met;wat voor mij in ieder geval zo leek; het centrale onderwerp-leven. Leven in het algemeen, zijn ups, en zijn downs, drama en erotiek, alles kwam te bod. 
We waren zo weg van de band dat we ze na ieder nummer een daverend applaus gaven, letterlijk na ieder nummer. Op het einde bleven we applaudisseren, en dan brachten ze ons nog een bisnummer, dat , net zaols de rest van de liedjes, weer een leuke beat, en een in dit geval een erotische lyriek bevatte, waarvoor ze ons ook waarschuwde voorgaand aan het lied. Ik zou het zeker niet erg vinden moesten ze nog een keer komen! Dat zou geweldig zijn. (Sammy)